En slutlön ska betalas ut till medarbetaren när en anställning avslutas. Den består av intjänad lön fram till sista arbetsdagen. Eventuell innestående lön som inte tidigare betalats ut och semesterersättning för de semesterdagar som arbetstagaren har tjänat in men inte tagits ut.
En slutlön inklusive semesterersättning ska betalas ut till arbetstagaren senast en månad efter anställningens avslut om det inte finns andra regler för utbetalningsdatum i eventuellt gällande kollektivavtal. Utbetalning av semesterersättning ska beskattas enligt tabellen för engångsbelopp.
Semesterersättning är all den semesterlön som en arbetstagare har tjänat in, men ännu inte tagit ut i ledighet, när anställningen upphör. Semesterlagen har två olika beräkningsregler: sammalöneregeln och procentregeln. Sammalöneregeln är den som vanligtvis används, men om den anställde har en stor andel rörliga lönedelar, t ex timlön, så används procentregeln.
Sammalöneregeln innebär att du får din ordinarie lön och ett lönetillägg för varje semesterdag. Sammalöneregeln används om de rörliga lönedelarna som högst är 10 procent av den totala månadslönen. För varje semesterdag som semesterersättning ska betalas ut får du ordinarie lön samt ett tillägg. För att räkna semesterersättning enligt sammalöneregeln räknar du:
Procentregeln gäller när rörliga lönedelar överstiger 10 procent av den totala månadslönen. Semesterersättningen är 12 procent av den under föregående intjänandeår sammanlagda utbetalda lönen, såväl fast som rörlig lön. Det beloppet är den totala semesterlönen och om du delar beloppet med 25 så får du reda på din semesterersättning per semesterdag.
För att räkna ut din semesterersättning enligt procentregeln räknar du enligt
Har du har fler än 25 semesterdagar, så ska du för varje extra semesterdag lägga till 0,48 procent.