Förskottssemester innebär att en nyanställd, som ännu inte tjänat in sina semesterdagar, får ta ut betald semester ändå. Arbetsgivaren betalar då ut ordinarie lön för dessa semesterdagar, vilket skapar en skuld till arbetsgivaren. Denna skuld skrivs av efter fem år eller om den anställde fortfarande är kvar i företaget.
Om den anställde slutar innan de fem åren har gått kan denna skuld behöva betalas tillbaka. Vanligtvis sker detta genom avdrag på semesterersättning eller slutlön. Men det finns undantag:
För att kunna kvitta förskottssemester mot slutlönen (utöver semesterersättningen) krävs ett skriftligt avtal med den anställde. Den anställde har rätt att närsomhelst återkalla sitt medgivande till kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren då inte längre har rätt att dra av skulden från slutlönen.
Om arbetsplatsen omfattas av ett kollektivavtal kan det finnas specifika regler för förskottssemester som avviker från lagstadgade riktlinjer. Det är därför viktigt att alltid kontrollera det gällande avtalet och föreskrifterna innan beslut om förskottssemester tas.